Wat is craft beer?

Als er iets is dat intussen al ontelbaar veel jaren populair is, dan is het wel bier. En dan hebben we het tegelijkertijd niet alleen over het ‘gewone’ biertje. Door de jaren heen zijn brouwertijen steeds een beetje creatiever geworden. Dit heeft dan ook gezorgd voor het ontstaan van craft beer. Het assortiment aan craft beer van vandaag de dag is groter dan ooit. Hierdoor is het wel zo fijn wanneer je allerlei opties op één plek kunt bestellen.

In dit artikel nemen we je mee in de wereld van craft beer. Zo ontdek je wat craft beer precies is, hoe men het brouwt en wat de redenen zijn om voor craft beer te kiezen. Vervolgens krijg je aan het einde ook nog de mogelijkheid om craft beer te bestellen. Je vindt zo dus alle informatie die je zoekt op één plek.

Wat craft beer precies inhoudt

In de rijke historie van de bierbrouwerij valt één ding op; bijna altijd hebben grote commerciële bierbrouwerijen de markt in handen gehad. Zij maakten de dienst uit. Het was voor kleinere brouwerijen erg lastig om hier tussen te komen.

Met de opkomst van het craft beer is hier verandering in gekomen. De naam craft beer verraadt namelijk al deels dat het om speciaal bier gaat. Het is geen bier dat je zomaar in iedere supermarkt tegenkomt. Dankzij craft beer krijg je dan ook de kans om een unieke smaaksensatie te beleven.

Kleine brouwerijen hebben de vrijheid om lekker te experimenteren. Soms gaat dit niet helemaal goed, maar vaak werpt het juist z’n vruchten af. Zo komt het tegenwoordig geregeld voor dat de echte bierliefhebber voor craft beer kiest. Een unieke smaaksensatie haalt je al snel over om een bepaalde optie vaker te proberen. Want waarom zou je voor de ‘gemiddelde’ opties van de grote brouwerijen gaan? Dat bier is bedoeld voor de grote massa’s. Met craft beer heb je de kans dat er maar een kleine groep fijnproevers precies dit ene biertje heerlijk vindt.

craft beer

Hoe wordt craft beer gebrouwen?

Zoals gezegd, vindt het brouwen van craft beer dus plaats in de kleinere brouwerijen van deze wereld. Daarbij is er veel ruimte voor trial and error. Met andere woorden; het recept en de werkwijze van het brouwproces past de bierbrouwer continu aan. Tot op het punt dat er een heerlijk biertje ontstaat. Zo is het in de basis één groot experiment. Gezien hier alle tijd en ruimte voor is bij een kleine brouwerij, levert dit uiteindelijk altijd heerlijk craft beer op.

Vanaf dat punt is het doel om het craft beer bij een iets groter publiek te krijgen. Een echte brouwer wil de fijnproever het heerlijke biertje natuurlijk niet ontnemen.

Het brouwen van bier is een relatief gecompliceerd proces. Tenzij je dit natuurlijk veel vaker doet. Dan krijg je het al snel onder de duim. Al met al omvat het brouwen van craft beer de volgende 7 stappen:

 1. Mouten: Granen verwerken totdat er gedroogde, gekiemde korrels overblijven
 2. Schroten: Het verkregen mout vermalen
 3. Maischen: Omzetten van zetmeel in vergistbare suikers
 4. Klaren: Filteren van de overgebleven, suikerrijke vloeistof
 5. Koken: Koken van wort en hier hop aan toevoegen
 6. Gisten: Het suiker omzetten in alcohol
 7. Bottelen: Het verkregen bier in flesjes stoppen

Zelfs wanneer je één van de bovenstaande stappen een kleine beetje anders zou doen, ontstaat er al een andere smaak bier. Dit biedt de kleine brouwerij dus de kans om kleine aanpassingen in het brouwproces te maken, om te experimenteren met de uiteindelijke smaak.

craft beer brouwerij

Waarom voor craft beer kiezen?

Nu je in grote lijnen door hebt wat craft beer is en hoe men het brouwt, is het tijd voor het volgende onderdeel. Want wat heeft craft beer nu eigenlijk oprecht te bieden? Wat zijn de redenen om überhaupt voor craft beer te kiezen? De echte fijnproever weet hierbij waarschijnlijk al snel een aantal duidelijke redenen te noemen. Laten we ze stap voor stap even langslopen:

 • Talloze keuzeopties: In de eerste plaats is er natuurlijk sprake van talloze keuzeopties. Individuele, kleine brouwerijen kiezen zelf hoe ze het productieproces aanpakken. Hierdoor is de kans groot dat ze het allemaal net ietsjes anders doen. Zodoende ontstaat er een enorme variatie in de uiteindelijke biertjes. Het fijne hiervan is dat je als echte bierfijnproever kunt blijven proeven. Het is onmogelijk dat je al het craft beer van de wereld al een keer eerder hebt geproefd. Zo blijft het leuk om speciaal bier te drinken. Dankzij het brede assortiment aan keuzeopties heb je je lekkerste biertje ooit waarschijnlijk nog niet gedronken. Dat is een gedachte waar iedere liefhebber van bier erg blij van wordt.

 • Iets nieuws proberen: Aan de andere kant proberen experts al een aantal jaren te verklaren waarom craft beer zo enorm in populariteit is gestegen. Een van de belangrijkste bevindingen daarbij is dat mensen het in toenemende mate fijn vinden om iets nieuws te proberen. Zeker ook de jeugd die pas relatief kort in een positie is om überhaupt bier te drinken. Wanneer je lange tijd gewend bent geweest om ‘normaal’ bier te drinken, dan heb je dit op een gegeven moment wel gezien. Je weet van tevoren al dat je niet positief verrast gaat zijn door de smaak. Zodoende moet je iets nieuws proberen om het enthousiasme voor bier drinken weer terug te vinden. Craft beer een kans gegeven is dan absoluut the way to go. Zo’n beetje iedereen is blij deze keuze gemaakt te hebben.

 • Rijke smaken: Misschien nog wel het belangrijkste van alles is het feit dat craft beer een rijke smaak heeft. Dat wil zeggen dat eigenlijk ieder biertje een unieke smaaksensatie oplevert. Je krijgt niet te maken met een ‘waterig’ drankje, waarvan je niet eens echt stilstaat bij de smaak. In plaats daarvan proef je vrij sterke tinten die het biertje uniek maken. In de basis kun je dit zien als de handtekening van de brouwerij. Ben je iemand die een speciaal biertje drinken als een echte belevenis ziet? Dan zijn de rijke smaken van craft beer absoluut een aanrader. Zeker wanneer je het nog nooit eerder geprobeerd hebt, gaat er een wereld voor je open.

 • Ondersteuning kleine brouwer: Een ander groot voordeel van het drinken van craft beer is dus dat je er de kleine brouwer mee ondersteunt. De mens heeft van nature een voorkeur voor de underdog. En is er bijna geen grotere underdog te bedenken dan de kleine brouwer ten opzichte van de grote, commerciële partijen. Maar om deze kleine brouwer te ondersteunen, moet je hier wel een goede reden voor hebben. Maakt een kleine brouwer uniek smakend craft beer? Dan heb je precies de reden waar je naar op zoek was. Geef ze de support die ze nodig hebben en kies voor hét craft beer van dit moment.

 • Zeer betaalbaar: Een van de punten waar men altijd bang voor is, is dat craft beer te duur gaat zijn. Dat je voor craft beer echt veel meer gaat betalen dan voor een normaal speciaal biertje. In de praktijk blijkt dit echter enorm mee te vallen. Vandaag de dag is craft beer zeer betaalbaar geworden. Zodoende is het voor zo’n beetje iedereen mogelijk om er een aantal uit te proberen. Zeker wanneer je kiest voor opties die in de aanbieding zijn. Bekijk nu welke craft beer opties je interessant vindt klinken en probeer ze eens een keer uit. Mocht je een bepaalde optie erg lekker vinden, dan kun je er altijd meer van bestellen.

 • Ideaal cadeau: Ken je een fijnproever op het gebied van speciaal bier in je omgeving? Dan gaat craft beer het ideale cadeau zijn. Dit soort bier is namelijk als geen ander in staat om een fijnproever te laten genieten. Een dergelijk persoon is altijd op zoek naar manieren om hem- of haarzelf te verrassen. Ga daarbij bijvoorbeeld voor een bierpakket aan craft beer. Hiermee vergroot je de kans aanzienlijk dat er biertjes tussen zitten die er op de een of andere manier tussenuit springen. Een ideaal cadeau voor verschillende situaties. Van feestdagen en een jubileum tot gewoon voor een verjaardag.

Nu craft beer bestellen

Ben je na het lezen van deze informatie dus enthousiast geworden over craft beer? En lijkt het je interessant om dit zelf eens uit te proberen? Dan is dit het ideale moment om toe te slaan. De opties qua craft beer zijn dermate uitgebreid, dat een hele specifieke keuze mogelijk is. Ondersteun de kleine brouwer, ontdek unieke smaken en geniet van het leven.

En ben je juist op zoek naar een cadeautje voor een vriend(in), collega of familielid? Dan biedt craft beer zeker wel de uitkomst. Het gaat er uiteindelijk om dat we weten te genieten van datgene wat we drinken. Het moet niet een gewoonte zijn om altijd maar hetzelfde te kiezen. De glans gaat er dan van af. Met craft beer bestellen neem je de stap die weer een glimlach bij jou of bij een ander op het gezicht oplevert. Wacht niet langer dan nodig is en plaats vandaag nog je bestelling!

caft beer bestellen