Wat is geuze?

Geuze bier is vandaag de dag flink in populariteit aan het stijgen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er steeds meer mensen naar informatie over geuze op zoek zijn. Om hierin te voorzien, krijg je in dit artikel de kans om alle relevante informatie over geuze te ontdekken. Bijvoorbeeld met betrekking tot de geschiedenis van geuze, wat geuze precies is en wat de sterke punten van dit type bier zijn. Zo weet je aan het eind alles wat je over dit bier zou willen weten.

De geschiedenis van geuze

Laten we beginnen met een korte geschiedenisles over geuze. Zo weet je ongeveer waar het vandaan komt en hoelang het al bestaat.

Het was in de 19e eeuw dat men voor het eerst sprak over de geuzelambiek. Hiermee duidde men een specifieke lambieksoort aan. Het gaat hierbij dan om de specifieke biersoort die ontstaat wanneer je een jonge en oude lambiek met elkaar mengt. Vervolgens laat je deze hergisten op fles. In sommige gevallen neemt dit proces jaren in beslag. Het proces van het mengen van deze bieren noemen we ook wel ‘steken’. Van oorsprong is de geuze ontstaan in de streek rond Brussel. Het is dan ook een oorspronkelijk Belgisch biertje.

Vroeger koos men er regelmatig voor om geuze te mengen met wat suiker alvorens je het dronk. Echter is het vandaag de dag de bedoeling dat een geuze friszurig is en niet al te bitter. De commerciële zoetere variant van geuzebier is niet de oude geuze van weleer.

geuze

Waarom voor geuze kiezen?

Op het moment dat je een bepaald biertje besluit te drinken, doe je dit om verschillende redenen. Aan de ene kant is het leuk om een ‘trendy’ biertje een kans te geven. Om te achterhalen waarom zoveel mensen er zo positief over zijn. Aan de andere kant is het fijn om de specifieke sterke punten van een bepaalde optie te achterhalen. Zo weet je in grote lijnen waar je mee te maken gaat krijgen. Kiezen voor geuze doe je over het algemeen om de volgende redenen:

  • Zure karakter: Het zure karakter van geuze bier is vrij bijzonder. Zo komt het over het algemeen niet vaak voor dat een biertje tegelijkertijd zuur en niet bitter is. Vooral de afgelopen paar decennia leek er een voorkeur te zijn voor de meer zoete bieren. Echter is het zure karakter van de geuze juist de laatste tijd weer in de spotlights komen staan. Er bestaat een goede kans dat je een dergelijk type biertje nog niet eerder hebt geproefd. Het is vooral de nieuwsgierigheid die je dan waarschijnlijk aantrekt. En heb je wel al vaker geuze bier gedronken en is dit je goed bevallen? Dan heeft de ervaring van het zure karakter van geuze een fikse aantrekkingskracht op je.

  • Geliefd bij mensen die nooit bier drinken: Opvallend aan geuze bier is dat het geliefd is bij mensen die eigenlijk nooit bier drinken. Denk bijvoorbeeld aan liefhebbers van een glaasje wijn. Het komt geregeld voor dat mensen die nooit bier drinken positief zijn verrast door de geuze. Een duidelijke indicatie dat er eigenlijk niemand iets in de weg staat om geuze op z’n minst een kans te geven. Zelfs wanneer je niet verwacht dat je bier lekker vindt, bestaat er een goede kans dat dit toch zo gaat zijn. Gezien het zo erg afwijkt van het ‘normale’ biertje, zorgt het bij veel mensen voor een flinke hoeveelheid nieuwsgierigheid.

  • Verfrissende karakter: Verder mag het verfrissende karakter van geuze bier zeker niet onbenoemd blijven. De zure smaak is in de basis aardig overheersend. Maar een andere sensatie die je zeker op gaat vallen, is dat geuze ook erg fris is. Zo zie je bijvoorbeeld geregeld dat de populariteit van geuze in de zomermaanden tot grote hoogten stijgt. Het zijn namelijk deze warme maanden waarin men op zoek is naar verfrissing. En wanneer je dan tegelijkertijd trek hebt in een alcoholische versnapering, kom je al snel uit bij de geuze. Ook behoefte aan een verfrissende smaak? Kies dan direct een van de geuze bieren uit die op dit moment verkrijgbaar zijn!

  • Talloze keuzeopties: Iets wat altijd een belangrijk pluspunt is wat bier betreft, is wanneer je veel keuzeopties hebt. Want ook al gaat het hier om een vrij typisch biertje, het wil niet zeggen dat ze allemaal hetzelfde smaken. Zoals eerder al aangegeven, bestaan er bijvoorbeeld zoete varianten. Maar ook zijn er verschillende brouwerijen die kiezen voor het brouwen van geuze. De kleinste afwijking in het brouwen van geuze kan al voor een afwijkende smaak zorgen. Ook voor de ervaren geuzedrinker blijft het daarom leuk om iedere keer weer een nieuwe geuze de kans te geven.

  • Gespecialiseerde brouwerijen: Bovendien zijn er een groot aantal gespecialiseerde brouwerijen in deze sector actief. Voorbeelden hiervan zijn 3 Fonteinen, Cantillon, Boon en Gueuzerie Tilquin. Deze brouwerijen focussen zich op het brouwen van de best mogelijke geuze. Zo heeft Brouwerij Boon bijvoorbeeld 5 keer goud behaald op de World Beer Cup, de hoogst haalbare internationale bieronderscheiding. Bovendien hebben ze allemaal hun eigen stijl. De oude geuze van 3 fonteinen heeft bijvoorbeeld een overheerlijke zure appel en houtsmaak. En de oude geuze Tilquin ontvangt dan weer veel lof vanwege de intense fruitigheid.

Wat is lambiek, geuze en kriek?

Lambiek is een typische streekbiertje uit de Zennevallei. Dit is een streek waarin bijvoorbeeld ook Brussel ligt. Om lambiek bier te brouwen, moet je bijvoorbeeld kiezen voor een spontane gisting. Tegelijkertijd duurt het vrij lang om lambiek bier te rijpen. Dit kost soms wel 3 jaar de tijd en gebeurt in eikenhouten vaten. Dit is de periode waarin lambiek bier zijn unieke smaak ontwikkelt.

Zoals eerder al aangegeven, is geuze bier een combinatie van jonge en oude lambieken. Daarbij is de oude lambiek minimaal 3 jaar oud en gerijpt middels het gebruik van houten vaten. Vervolgens kiest men dan voor het hergisten op fles. De naam Oude Geuze is daarbij wettelijk beschermd. Om je bier zo te mogen noemen, moet de lambiek minimaal 3 jaar oud zijn, gerijpt op houten vaten en mogen er geen zoete middelen aan toe zijn gevoegd.

Tot slot is er ook nog de kriek. Dit is een vorm van een lambiekbier waarbij men zure kersen aan het bier toevoegt. Over het algemeen zie je dat men hiervoor 200 gram zure kersen per liter lambiekbier toevoegt. Het geeft het bier uiteindelijk een unieke smaak mee. Door de zure kersen toe te voegen, begint het bier opnieuw te gisten. De pitten zijn verantwoordelijk voor het houten karakter van het uiteindelijke bier. Ook voor de term Oude Kriek bestaat er wettelijke bescherming. Dit krijg je door gerijpte kriekenlambiek te mengen met jonge lambiek.  

Is er verschil in smaak?

Aan de hand van de bovenstaande informatie is al snel duidelijk dat er een verschil in smaak is tussen lambiek, geuze en kriek. De geuze is een combinatie van verschillende lambieken. Daar waar vooral de oude lambiek erg zuur is, zal dit voor de geuze minder het geval zijn door de combinatie met jonge lambiek. Bij kriek zijn er kersen aan het brouwproces toegevoegd, die op hun eigen beurt een unieke smaak aan het uiteindelijke bier meegeven.

Wat is HORAL?

Een term die zeker niet mag ontbreken wanneer we het over geuze bier hebben, is HORAL. Dit is de afkorting voor Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren. Het is een vereniging zonder winstoogmerk, waarin alle producenten van geuze in de Pajottenland en de Zennevallei zitten.

Het doel van deze vereniging is om de lambiekbieren te beschermen en promoten. Logischerwijs vallen ook de geuzebieren hieronder. In de HORAL zitten onder andere de eerdergenoemde Boon en Tilquin brouwerijen. Ze werken op bepaalde gebieden dus samen om de naamsbekendheid van de ambachtelijke, Belgische bieren te vergroten.

Wat is Toer de Geuze?

Onderdeel van het promoten van de verschillende geuzebieren, is het organiseren van de Toer de Geuze. Dit is voor het eerst gebeurd in 1997. Tijdens dit tweejaarlijkse evenement staan de verschillende aangesloten brouwerijen centraal. Zo verzorgen ze bijvoorbeeld speciale rondleidingen en proeverijen. Het idee is dan om de verschillende brouwerijen achter elkaar langs te gaan. Er is dan sprake van een ware toer, de Toer de Geuze.

Leuk om daarbij te benoemen, is dat de deelnemende leden van HORAL vanaf 2009 besloten om een gezamenlijke geuze te steken. Een unieke blend van bieren van alle deelnemende brouwerijen. Het gaat hier dan om een gelimiteerd uitgegeven biertje.

Wat is geuze: Probeer het zelf uit

Ben je aan de hand van dit artikel voor het eerst achter alle informatie omtrent de geuze gekomen? Dan is dit een mooi moment om het zelf eens uit te proberen. Momenteel zijn er talloze geuzebieren beschikbaar, bijvoorbeeld van de eerdergenoemde brouwerijen. Zo hoeft het nooit lang te duren om deze bieren zelf in huis te halen. Een ware proeverij aan geuzebieren gaat je een unieke smaaksensatie opleveren.

Bekijk welke geuzebieren momenteel beschikbaar zijn en plaats vandaag nog je bestelling. Voor je het weet, ervaar je zelf de unieke kwaliteit van het geuzenbiertje. Welke wil jij als eerste uitproberen?